Tuesday, 14 October 2014

Bittaufiq Wannajah - Doa untuk menghadapi peperiksaan.

Bittaufiq wannajah..

Antara ucapan yang sering digunakan kepada seseorang yang ingin mengambil atau menduduki peperiksaan. Ianya merupakan satu doa kepada orang tersebut. Tapi apakah maksudnya .?

Maksud bittaufiq wannajah : Bittaufiq (dengan petunjuk ) wannajah (dan kejayaan) .

Doa untuk memulakan ulangkaji / pelajaran / kelas 


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْأَلُكَ فَهْمَ النَّبِيِّيْنَ وَحِفْظَ الْمُرْسَلِيْنَ وَالْمَلاَئِكَةِ الْمُقَرَّبِيْنَ
اَللَّهُمَّ اجْعَلْ لِسَانِيْ عَامِرًا بِذِكْرِكَ وَقَلْبِيْ مَلِيْئًا بِخَشْيَتِكَ
إِنَّكَ عَلَى مَا تَشَاءُ قَدِيْرٌ


Maksudnya:
“Ya Allah! Aku memohon daripadaMu kefahaman para nabi, ingatan para rasul dan malaikat terhampir.
Ya Allah! Jadikanlah lidahku basah dengan zikir kepadaMu, hatiku dipenuhi dengan takut kepadaMu. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala apa yang Engkau kehendaki.”

Doa selepas mengulangkaji :

اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَوْدِعُكَ مَا قَرَأْتُ وَمَا فَهِمْتُ وَمَا حَفِظْتُ فَرُدَّهُ إِلَيَّ عِنْدَ حَاجَتِيْ إِلَيْهِ
 إِنَّكَ عَلىَ كُلِّ شَيْء

Doa ketika memasuki dewan peperiksaan


وَقُلْ رَبِّ أَدْخِلْنِي مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِي مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَلْ لِي مِنْ لَدُنْكَ سُلْطَانًا نَصِيرًا

Maksudnya:“Dan katakanlah: “Wahai Tuhanku! Masukkanlah daku dengan kemasukan yang benar lagi mulia, serta keluarkanlah daku daripadanya dengan cara keluar yang benar lagi mulia; dan berikanlah kepadaku daripada sisiMu hujah keterangan serta kekuasaan yang menolongku.”

Doa ketika menerima kertas soalan

قَالَ رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي
 وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي. وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَانِي. يَفْقَهُوا قَوْلِي

 Maksudnya: “Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku dadaku. Dan mudahkanlah bagiku tugasku. Dan lepaskanlah simpulan daripada lidahku, supaya mereka faham perkataanku.”

Doa ketika sukar menjawab

ياَ حَيُّ يَا قَيُّوْمُ، بِرَحْمَتِكَ أَسْتَغِيْثُ

Maksudnya: “Wahai Tuhan yang maha hidup lagi maha berdiri dengan sendirinya. Dengan rahmatMu aku bermohon pertolongan.”

Doa ketika terlupa jawapan

اَللَّهُمَّ يَا جَامِعَ النَّاسِ لِيَوْمٍ لاَ رَيْبَ فِيْهِ اجْمَعْ عَلىَ ضَالَّتِيْ مَعْلُوْمَاتِيْ

Maksudnya: “Ya Allah! Tuhan yang menghimpunkan manusia pada hari yang tiada keraguan padanya. Himpunkan barangan dan maklumat yang hilang daripadaku".



Daripada
NOTE : – Jika anda dapati post ini bermanfaat, saya mengizinkan untuk anda berkongsikan post ini di laman laman sesawang seperti Facebook, Twitter, Google Plus ,dan lain lain. Terima Kasih.
Rujukan : http://kemusykilan.islamgrid.gov.my/

Wednesday, 1 October 2014

Kaedah Merawat Histeria Paling Mudah menurut Islam

Assalamualaikum wbt,

Kaedah Merawat Histeria

1. Genggam Tangan Kanan dan bacakan :
~ Bismillahi Masya Allah (3 kali)

2. Tiup di telapak tangan dan ketukkan pada tulang belikat orang yang disampuk histeria.

InsyaAllah akan pulih dan sedar dari histeria tersebut.





Daripada
NOTE : – Jika anda dapati post ini bermanfaat, saya mengizinkan untuk anda berkongsikan post ini di laman laman sesawang seperti Facebook, Twitter, Google Plus ,dan lain lain. Terima Kasih.
Rujukan : http://kemusykilan.islamgrid.gov.my/

Wednesday, 24 September 2014

Amalan Harian : Al Manzil, Ayat 5, Ayat 7, Ayat 15 - Benteng pertahanan diri

Assalamualaikum wbt,

Alhamdulillah, segala puji pujian hanya kepada Allah. Masih diberi kesempatan untuk bernafas, diberi nyawa untuk meneruskan kehidupan, menambah amalan insyaAllah .

Pernahkah anda diganggu? Tidak kira diganggu syaitan, jin, saka,sihir, kejahatan manusia.? Ramai yang mengalami situasi ini, dan fitrah manusia tidak menyukai keadaan ini. Lalu berbagai cara yang dilakukan. ada yang mengupah bodyguard, mempelajari ilmu kebal, dan banyak lagi.

Tapi sedarkah kita yang Alquran itu diturunkan sebagai syifa, penawar, dan juga pelindung bagi diri kita dari sihir dan kejahatan manusia.

Dalam post ini sy akan kongsikan amalan harian yang boleh diamalkan untuk membenteng diri dari gangguan jin, sihir, kejahatan manusia. InsyaAllah .

Amalan ini sesuai dilakukan pada waktu pagi(selepas subuh) dan petang(selepas asar). Atau selepas solat. Walau apa pun amalan yang kita lakukan, ianya perlulah istiqamah, dan setiap amalan yang istiqamah akan memberi hasil dalam diri kita.

Apa pun ini hanyalah sebagai satu ikhtiar dari kita untuk membenteng diri dari semua masalah diatas insyaAllah dengan izinNya.

Amalan Manzil :

Diamalkan pada setiap hari, pada pagi dan petang. Cari masa yang sesuai untuk membaca manzil. Mengikut pengalaman saya, membaca manzil ini memakan masa lebih kurang dalam 15 minit. InsyaAllah jika selalu mengamalkan nya kita akan hafal ayat2 manzil ini dan boleh dibaca semasa membawa motor atau kereta.
  1. Manzil diasaskan oleh Shaykh Muhammad Zakariyya al-Kandahlawi RH, seorang sufi dari Tarekat Chishti yang berasal dari sempadan India-Pakistan.
  2. Manzil ialah satu set ayat-ayat suci al-Qur'an al-Kareem yang digunakan untuk mencegah dan merawat sihir.

Amalan Ayat 5 :

Amalan yang diambil dari kitab majmuk syarif. 

Ayat lima selalunya digunakan untuk memohon perlindungan Allah swt daripada segala bentuk kejahatan seperti dirompak, dianiaya, diganggu binatang buas dan lain lain. InsyaAllah.

Amalan Ayat 7 : 

Amalan yang diambil dari kitab majmuk syarif.
Pembaca ayat tujuh mendapat keselamatan daripada setiap bahaya dan musibah. 
Ayat 7 juga nya juga dikenali sebagai Al Munjiyat.

Amalan Ayat 15 :

Amalan yang diambil dari kitab majmuk syarif.
Insya Allah keperluan hidup sentiasa dipenuhi, orang sakit akan sembuh dan menjadi penawar bagi orang yang keracunan serta orang yang membacanya akan diberi keselamatan dan keamanan.





Daripada
NOTE : – Jika anda dapati post ini bermanfaat, saya mengizinkan untuk anda berkongsikan post ini di laman laman sesawang seperti Facebook, Twitter, Google Plus ,dan lain lain. Terima Kasih.
Rujukan : http://kemusykilan.islamgrid.gov.my/

Friday, 13 June 2014

Tips menegali seseorang yang baru dikenali di internet.

Baru ni ada orang bertanya kepada saya.. Die baru kenal someone ni la, kenal dekat FB dan die meminta pendapat saya macam mana nak sedikit sebanyak pasal orang yang baru kenal tu...Mari kita ambil pengetahuan sedikit dari jawapan yang saya berikan.

Ringkas.

Pertama. 

Melalui Sabda Rasulullah S.A.W. maksudnya : "Takutlah Firasat orang-orang mukmin, sesungguhnya ia melihat dengan Nur Allah"
Perbahasan orang orang mukmin itu memberi ruang kepada banyak pendapat.Cukup kita mengetahui bahawa kita beriman, mengaku bahawa Tiada Tuhan melainkan Allah, dan Muhammad Itu utusan Allah, Serta kita melakukan solat, berpuasa, dan berzakat maka kemungkinan besar kita akan beroleh Firasat orang orang mukmin.. WA .. Jika ada first sign bila kita baru berkenalan dengan seseorang, dan kita seorang yang beriman maka berhati hatilah dan pertimbangkan apa sign yang kita dapat tu. WA

Kedua.

Cara yang paling mudah untuk mengetahui orang yang kita baru kenal di internet. Cuba dapatkan nama penuh dia atau nama yang digunakan dalam facebook/google+ etc . Kemudian search nama tersebut dalam Google search engine(bukan Bing, yahoo etc).
Sedikit sebanyak kita boleh tau orang yang kita baru kenal tu jenis yang macam mana. Lihat apa yang selalu dishare di internet oleh orang yang kita baru kenal tu. perkara baik atau sebaliknya. 
------
Kalau orang tu pakai nama samaran macam mana..??
-------
Orang yang sering menggunakan nama2 samaran dalam internet contoh nama asal "kamarul" ditukarkan kepada "kemana_azrul" nick name dalam internet. Then search dalam google nama "kemana_azrul ".
Nasihat saya, berhati2 dengan orang yang sering guna nama samaran di internet, mungkin alasan yang diberikan untuk keselamatan apabila menggunakan internet. Yes i agree.. Tapi nama samaran sepatutnya hanya SATU NAMA SAMARAN, bukan dua, bukan 3 dan banyak2 lagi..

Selebihnya tepuk dada, tanyalah iman..WA

Daripada
NOTE : – Jika anda dapati post ini bermanfaat, saya mengizinkan untuk anda berkongsikan post ini di laman laman sesawang seperti Facebook, Twitter, Google Plus ,dan lain lain. Terima Kasih.
Rujukan : http://kemusykilan.islamgrid.gov.my/

Friday, 4 April 2014

Menjaga Dari Makan Yang Berlebihan

Nabi Muhammad SAW memberi petunjuk agar kita mencegah dos secara berlebihan hingga tidak sesuai dengan keperluan. Baginda SAW juga memberi formula khusus yang mesti diperhatikan dalam soal makan dan minum.

Dalam musnad dan yang lainnya diriwayatkan dari Nabi Muhammad SAW , Baginda bersabda yang bermaksud : -

" Tidak ada bencana yang lebih buruk yang dipenuhi oleh manusia melainkan perut(nya sendiri) . Cukuplah seseorang itu menggunakan beberapa suap makanan yang dapat menegakkan tulang punggungnya . Jika terpaksa , maka ia boleh mengisi sepertiga perutnya dengan makanan , sepertiga lagi dengan minuman dan sepertiga yang lain untuk bernafas "


Garis Panduan untuk bertaubat.

Assalamualaikum w.b.t, Saudara / Saudari yang dirahmati Allah.

Taubat adalah kembali taat kepada Allah s.w.t dan menyesal dengan bersungguh-sungguh terhadap dosa yang telah dilakukan sama ada dosa besar mahupun dosa kecil serta memohon keampunan dari Allah.

Setiap individu disuruh bertaubat untuk menyucikan diri dari dosa besar dan kecil, sama ada dilakukan dengan sengaja mahupun tidak. Hukum bertaubat adalah wajib sama ada dosa kepada Allah s.w.t mahupun dosa sesama manusia.
Jika dosa itu berkaitan dngan manusia, hendaklah meminta maaf daripada manusia terbabit.
Sekiranya dosa berkaitan dengan harta benda, hendaklah dikembalikan harta tersebut kepada tuannya.

Hukum dan adab menziarahi kubur dan perkara2 sunat ketika berada di tanah perkuburan

Assalamualaikum w.b.t, Saudara/Saudari yang dirahmati Allah, Ziarah Kubur Tersebut dalam kitab Ianah At-Thalibin, adalah sunat bagi kaum lelaki menziarahi kubur dan makruh bagi kaum wanita. Ini beralasan suatu ketika Rasulullah s.a.w. melihat seorang wanita menangis atas kubur anaknya.

Maka sabda baginda, maksudnya:
"Bertaqwalah kepada Allah dan bersabarlah"
(Ittifaq Bukhari dan Muslim)

Tuesday, 4 March 2014

Lalat : Antara Racun dan Penawar

Didalam kitab Sahih Bukhari dan Muslim menerusi hadis Abu Hurairah r.a bahawa Rasulullah SAW bersabda : -

"Apabila ada lalat hinggap di bejana seseorang diantara kamu, benamkanlah ia . Sesungguhnya sebelah sayapnya mengandungi penyakit dan sayap yang lain mengandungi ubat dan penawarnya"
(Ditakhrij oleh Al-Bukhari namun tidak dikeluarkan oleh Muslim sebagaimana ditegaskan oleh Al-Hafiz dalam Al-Fath .Ditakhrij oleh Abu Daud, Ibnu Majah, Ahmad , Ibnu Hibban dan Al Baihaqi)

Didalam kitab sunan Ibni Majah dari Said bin Al Khudri diriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda :

"Sebelah sayap lalat itu adalah racun manakala sebelah sayap lainnya adalah ubat. Jika ia terjatuh dalam makanan, benamkanlah ia, sebab ia boleh menyuntik racun dan sekaligus boleh menyuntik ubat dan penawarnya"
(Diriwayatkan pula oleh An-Nasa'i , Ahmad , Al-Hakim dan Al-Baihaqi)

Bimbingan Rasululah merawat Demam

Assalamualaikum wbt..Setiap insan pasti mengalami demam. Ada yang mengalaminya berhari hari dan ada juga yang sehari dua je dah sembuh .Semua nya dengan ketentuan Allah. Segala puji bagi Allah yang apabila menurunkan sesuatu penyakit pasti menurunkan ubat dan penawarnya juga. Mari melihat cara Rasulullah saw merawat penyakit demam ini. :


Diriwayatkan di dalam shahih Al Bukhari dan Muslim, Dari Nafi’, dari Ibnu Umar bahawa Nabi Muhammad SAW pernah bersabda : 

Sesungguhnya demam itu atau demam yang berat itu berpunca dari bahang api Jahannam. Jadi sejukkan lah ia dengan air.

Wednesday, 19 February 2014

Merawat jerawat mengikut hadis

Menurut Ibnu As-Sunni di dalam bukunya , ada riwayat dari sebahagian isteri Nabi Muhamamad SAW yang berkata : -
"Rasulullah SAW pernah menemuiku , ketika itu di jariku tumbuh semacam jerawat, Baginda bertanya :

"Engkau punya minyak wangi zarirah?"

Aku Menjawab : "Ada"

Baginda SAW bersabda : " Bubuhlah ia pada jerawatmu itu kemudian bacalah doa : "

"Ya Allah , yang mengecilkan yang besar dan membesarkan yang kecil, kecilkanlah jerawatku ini. "
(Ditakhrij oleh al-Hakim dan beliau berkata : "Sanadnya sahih namun tidak dikeluarkan oleh bukhari dan muslim, dan diakui Az-Zahabi)

Membentengi Diri Dari Gangguan Segala Jenis Makhluk


Surah Yaseen ayat 9 :

Peristiwa
Didalam suatu riwayat ada menceritakan peristiwa yang telah berlaku sebelum hijrah ketika baginda Rasulullah saw berada di kampungnya. Rasulullah ingin keluar dari kampungnya untuk berhijrah ke kota madinah namun kaum musyrikin telah menghalang Rasulullah keluar dari kampungnya.

Maka Turunlah ayat kesembilan didalam surah Yaseen seperti dalam gambar diatas.

Lalu Rasulullah membaca ayat tersebut dan menggenggam pasir dalam tangan sambil membaca ayat tersebut.

Baginda Rasulullah saw telah menaburkan pasir tersebut kepada kaum musyrikin. Tidak lama kemudian kaum Musyrikin tertidur lalu Rasulullah dengan Abu Bakar mengambil peluang tersebut untuk keluar dan berhijrah ke kota Madinah. ..

Wednesday, 12 February 2014

Khasiat Dan Kelebihan Madu - Penawar Perut Melilit / Tidak selesa

Dari Abul Mutawakkil, dari Abu Said Al-Khudri :

Ada seorang yang dating menemui Nabi Muhammad SAW , lelaki itu mengadu : “Saudaraku diserang penyakit perut melilit .” Dalam riwayat lain diceritakan perutnya melilit lilit. “ Kemudian Baginda Bersabda : “ Minumkan Dia Madu

(Shahih Bukhari dan Muslim)

Lalu lelaki itu pun pulang ke rumah dan memberi minum madu kepada saudaranya itu seperti yang disabdakan oleh Baginda SAW. Tidak lama ia kembali dan berkata “ Sudahaku beri dia madu , tetapi ia belum juga sembuh. Dalam riwayat lain dikisahkan “….bahkan penyakitnya semakin bertambah”. Begitulah dikisahkan bahawa lelaki itu pulang dan kembali sehingga 2-3 kali. Setiap kembali kepada Rasulullah , Baginda tetap bersabda :

Minumkanlah dia madu

Kelebihan dan Khasiat Cuka

Cuka(Khall)
Sabda Rasulullah saw: “Sebaik-baik hidangan makanan ialah KHAL (CUKA). Ya Allah berkatilah pada KHAL. Sesungguhnya KHAL adalah makanan nabi-nabi terdahulu sebelum daku dan janganlah terputus bekalan KHAL dalam sesuatu rumah.” Hadis Riwayat Muslim dan Ibn Majah.


Hadis riwayat Muslim dalam shahihnya  : Dari Jabir bin Abdullah bahawa Rasululla saw pada suatu hari bertanya kepada salah seorang isteri baginda tentang lauk yang mereka ada? Isteri nya menjawa:

"Kami hanya mempunyai cuka."

Tuesday, 4 February 2014

Rihul Ahmar - Doa dan Riwayat

Penyakit angin ahmar atau stroke amat ditakuti kerana jika menyerang akan menyebabkan mangsa menjadi lemah, lumpuh sebelah badan atau keseluruhannya. Ia sukar diubati dan boleh membawa kepada kematian.
Untuk menghindarinya amalkanlah doa yang diajar oleh Rasullullah SAW ini selalu atau sekurang-kurangnya bacalah sekali seumur hidup semoga kita terpelihara diri dari serangan penyakit Rihul Ahmar (Angin Ahmar) ini.

Milh(Garam) - Khasiat Garam

Hadis riwayat Ibnu Majah dalam Sunannya menerusi hadis Anas secara marfu :
"Penghulu segala lauk adalah garam"

Dikatakan sebagai penghulu kerana boleh memperbaiki kualti dan boleh memantapkan rasa, sebab kebanyakan lauk hanya akan menjadi lazat jika dicampur dengan garam.
Dalam Musnad Al-Bazzar secara Marfu' yang disebutkan :

"Kamu ditengah tengah masyarakat ini tidak lama lagi akan seperti garam dalam makanan. Makanan itu tidak akan sedap tanpa garam"

Thursday, 23 January 2014

Sempurna sifat antara syarat imam


Soalan

Sekiranya solat berjemaah diimamkan oleh seorang yang cacat anggota badan, apakah imam terbabit dikira sebagai tidak sempurna?

Jawapan

Solat tidak sah jika imam itu bisu, tidak berupaya untuk rukuk, sujud, duduk dan menghadap kiblat kecuali makmum juga sama dengan keadaan imam.

Wednesday, 22 January 2014

Berubat Mengikut Nabi Muhammad SAW

At-Tibb An- Nabawiy (Berubat mengikut Nabi SAW). merupakan Kitab yang ditulis oleh Ibnu Qayyim Al Jauziah atau nama penuh beliau Syams al-Din Abu ‘Abd Allah bin Muhammad bin Abu Bakr bin Ayyub bin Sa‘id bin Hariz al-Zar‘i al-Dimasyqi

Alhamdulillah segala puji bagi Allah yang apabila menurunkan sesuatu penyakit pasti menurunkan ubat dan penawarnya juga. Didalam blog / penulisan kali ini saya akan menyampaikan sedikit sebanyak pengetahuan mengenai perubatan mengikut kaedah sunnah junjungan besar Nabi Muhamamd SAW.

Diantara petunjuk yang diajarkan oleh Nabi Muhamamd SAW adalah baginda biasa merawat diri sendiri dan juga menyuruh orang lain yang diserang penyakit , sama ada keluarga atau para sahabat untuk merawat diri sendiri. Bagaimanapun baginda dan para sahabat tidak mempunyai kebiasaan menggunakan ramuan ubat kimia yang di sebut Eqrobadjin.

 Kebanyakan ramuan ubat yang mereka gunakan adalah makanan sihat bukan kimia. Terkadang makanan sihat itu mereka campurkan dengan zat lain sebagai pengimulsi atau sekadar untuk menghilangkan bentuk asalnya sahaja.

Ramuan ubat berupa makanan sihat itu adalah jenis ubat biasa yang digunakan oleh pelbagai etnik di pelbagai negara, sama ada di arab, Turki, atau kalangan kaun badui yang lainnya secara keseluruhan. Hanya bangsa Romawi dan Yunani yang gemar menggunakan ramuan ubat kimia. Manakala orang orang india juga banyak menggunakan ramuan ubat berupa makanan sihat.

Para pakar perubatan yang terkenal malah lebih sering berubat menggunakan makanan sihat yang mengikut ajaran baginda Muhammad SAW.

Methodologi perubatan Nabi terhadap penyakit ada 3 cara :
  • Menggunakan ubat2 tradisional
  • Menggunakan ubat ubat berdasarkan wahyu
  • Gabungan dari kedua dua jenis perubatan tersebut
Memperbaiki keadaan jasmani tanpa memperbaiki hati tidak ada gunanya sama sekali.
Walaupun badan rosak , selama hati tetap baik, bahayanya amatlah kecil sekali iaitu bahaya yang akan hilang, kemudian disusuli dengan manfaat dan kesinambungan dam kesempurnaan. Mudah mudahan Allah memberi TaufiqNya..InsyaAllah..

Terapi alternatif Bagi Orang Islam .
Perubatan mengikut sunnah sangat berkesan , berkat dan memantapkan iman dan keyakinan.

Tuesday, 14 January 2014

Maulidur Rasul 14.1.2014M / 1435H : Teladani peribadi Rasulullah

Zahirkan kecintaan dengan mengambil sirah, sunnah sebagai panduan


Perutusan Rasulullah SAW sebagai menyambung tradisi perjuangan Nabi dan Rasul terdahulu menegakkan kalimah Allah SWT seterusnya mengakhiri salasilah kerasulan yang memikul amanah menyampaikan risalah Islam kepada sekalian alam.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: 
“Tidaklah Kami utuskan engkau (wahai Muhammad) melainkan untuk mendatangkan kerahmatan kepada seluruh alam.” (Surah al-Anbia, ayat 107)
Recommended Post Slide Out For Blogger
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...